Határtalanul

Hősök, királyok szentek nyomán Erdélyben

A gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói 2018. április 24. és 27. között Erdélyben jártak a Határtalanul program keretében. Iskolánk 51 hetedikes tanulója vett részt a tanulmányi kiránduláson.

Utunk során magyar királyok, szentek, hősök életéhez kapcsolódó helyeket kerestünk fel. Aradon megkoszorúztuk a vértanúk emlékművét, majd látogatást tettünk Gyulafehérváron a Szent Mihály-székesegyházban, ahol megkoszorúztuk a Hunyadiak síremlékét, majd János Zsigmondra, Bethlen Gáborra, Rákóczi Györgyre emlékeztünk.

Nagyenyeden a nagyhírű református kollégium melletti templomudvarban diákjaink egy csoportja jelenetet adott elő társainak Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa című művéből. Torockón találkoztunk a Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóival, megajándékoztuk őket, átadtuk az iskolánkban nekik gyűjtött adományokat, majd népdalokkal, néptánccal köszöntöttük a Böjte Csaba testvér által befogadott gyermekeket.

Erdély népművészetével ismerkedtünk meg a torockói Néprajzi Múzeumban. Kirándulhattunk a vulkáni eredetű Tordai-hasadékban. Gyönyörködhettünk a tordai sóbánya tárnáiban,

Felfedezhettük kincses Kolozsvár nevezetességeit Mátyás király, Reményik Sándor szülőházának felkutatása után koszorút helyeztünk el Mátyás király lovas szobránál, majd a Házsongárdi temetőben kerestük fel erdélyi tudósok, gondolkodók síremlékeit.

Kirándulásunk utolsó napján megálltunk Körösfőn, a Király-hágónál. Városnézésre indultunk Nagyváradon, majd Arany Jánosra emlékeztünk Nagyszalontán. Felkerestük a költő szülőházát, megtekintettük a Csonka toronyban az Arany hagyatékából rendezett kiállítást.

Az út során szerzett élmények, tapasztalatok életre szólóan tudatosítják a résztvevőkben a határokon átívelő nemzeti összetartozás érzését.

Liszkainé Seres Mária

és Weidl Beatrix

 

share