Események betöltése

CommonPost vitasorozat 2. évad – a lényegről, őszintén

Február 28-án, este 8 órától indul útjára CommonPost beszélgetéssorozatunk második évada, melyben ismét őszinte és izgalmas témákat hozunk nektek.

Sok évvel ezelőtt készült filmjeink parázs témáit frissítő beszélgetésekben elevenítettük fel a tavalyi évben. Most a nagy érdeklődésre való tekintettel teljesen új témákkal folytatjuk a CommonPost beszélgetés- és vitasorozatot. Azoknak, akik unják a keresztény közhelyeket, egy igazán lényegre törő, őszinte műsorral készülünk.

A shoeshine.hu 2014-ben megjelent két évados CommonPost sorozatának célja az volt, hogy ne csak üzenjen valamit a nézőknek, hanem gondolkodásra, belső válaszadásra ösztönözze őket. Ebben a sorozatban olyan megosztó témákat dolgoztunk fel, melyek közhellyé vált „ellentéteket”, közösségi és társadalmi feszültségeket mutattak be egy részletesebb, személyesebb megközelítésben.

Az új sorozat második évadában is igyekeztünk olyan témákat bedobni az asztalra, melyek jelen vannak társadalmunk szövetében, de keresztényként is fontos róluk nyíltan szót váltani.

A fentiek alapján most ismét az online térben szeretnénk meghívni benneteket egy beszélgetéssorozatra, melynek témáit és vendégeit az alábbiak szerint állítottuk össze idén.

A második évad témái és vendégei:

Első rész: 2021. február 28. – 20.00
“Lombikprogram, vagy örökbefogadás. Istent játszunk, vagy élünk az Isten adta lehetőségekkel?”

Amiről beszélgetünk: Mit él át valójában egy család, amikor meddőségi krízisbe kerül? Mi az őszinte valósága egy olyan családnak, ahol lombikprogram segítségével született gyermek? Miért fontos, hogy a keresztény egyház állást foglaljon a témában? A sokszor ítélkező és pusztán megbélyegző hozzáállás helyett van más megközelítés ebben a kérdésben? Lehetőség vagy bűn a lombikprogram? Lombik vagy örökbefogadás, van jobb, rosszabb? Hol húzódik a határ, mikor nyúlunk bele hibásan az isteni teremtésbe, mikor nem? Mit szeretne valójában az Isten a teremtésben?
Vendégeink: Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, Pongrácz Máté, evangélikus lelkész, Pongráczné Győri Boglárka, evangélikus lelkész és Egri-Nyári Barnabás – baptista iskolalelkész.

Második rész: 2021. március 14. – 20.00
“Fesztiválegyház, vagy elcsendesedés. Hogyan van jelen Isten a zenében és a liturgiában?”

Amiről beszélgetünk: Miért kell show-t, produkciót csinálni bármely liturgikus, egyházi mozzanatból? Milyen zene méltó a keresztény liturgia mellé? Fesztiválegyházat akarunk építeni, vagy Isten igazából a csendességben van jelen? Emeljük a kezünket vagy csendesedjünk el? Az evangéliumot „el kell adnunk” hívőként, vagy inkább meg kell szűrnünk, kinek tárjuk fel a gyümölcseit. Hol van a keresztény kultúrában a liturgia méltósága, hitelessége? Kövesse az egyházi liturgia a kulturális divatokat, vagy sem? Kell Istennek a marketing?
Vendégeink: Prekopa Donát, a Felház mozgalom alapítója, Martí Zoltán, a 777blog főszerkesztője és Kiss Bertalan, a Juventutem közösség alapítója.

Harmadik rész: 2021. március 28. – 20.00
“Szex, hűség, intimitás, a házastársi kapcsolatok realitása”

Amiről beszélgetünk: Mi a szexualitás szerepe a házasságban? Valóban minden házasságban eljön a megcsalás gondolata? Milyen problémákat okozhat a keresztény nevelés a szexuális kapcsolatban? Hogyan változtatja meg az első gyerek születése az addig kialakult intim közeget? Milyen veszélyekkel nézhet szembe egy házaspár a hétköznapokban? Mi a legfőbb probléma a szexualitással kapcsolatos gondolkodásunkkal?
Vendégeink: Subicz Beáta, szexuál-, pár- és család terepauta, Szikszai Szabolcs, református lelkész, az Újragondoló blog írója és Tóth Noémi, ötgyermekes családanya.

Negyedik rész: 2021. április 11. – 20.00
“Látszólag normális életet éltem, mégis kiégtem”

Amiről beszélgetünk: A kiégés, vagy másik nevén burnout szindróma, érzelmi és lelki kimerültség, ami nem csak a teljesítőképesség csökkenésével jár együtt, de idővel súlyos testi és lelki megbetegedéshez is vezethet. Vendégeink személyes példáiból megtudhatjuk, miként élte meg ezt egy orvos, egy vezérigazgató és egy szerzetesnővér. Megismerhetjük, mi az, ami segít egy ilyen nehéz helyzetben.
Vendégeink: Dr. Csókay András, idegsebész, Dr. Versegi Beáta-Mária CB nővér és Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK volt vezérigazgatója, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke.

Date

február 28

Time

20:00 - 21:30

Location

online

Share this Event