Hittantáborok 2018

HITTANTÁBOR  Balatonalmádi

IMG_5858„Isten gyermekeinek neveznek, és azok is vagyunk!” (1Jn 3,1)

 Az általános iskolások hittantáborában, Balatonalmádiban (június 25-29.) Zoli atya lelki vezetésével 50-en vettünk részt. A tábort végigkísérő fentebb olvasott Szentírási igénk elmélyítésére Max Lucado történeteit hívtuk segítségül. A mesékben szereplő famanók életén keresztül egyre inkább megértettük, hogy Isten gyermekeiként, milyen területeken kell odafigyelnünk, hogy az Ő szeretetében megerősödjünk és azt tovább is adjuk a körülöttünk élőknek. Az Istentől kapott ajándékokat próbáltuk felfedezni az életünkben és továbbajándékozni egymás felé, hogy Isten országa épüljön közöttünk. A heti igénk mellé minden nap volt egy plusz ige, amit sokan igyekeztek életre váltani a nap folyamán, ezt igazolták az esti megbeszélések.

A szeretet konkrét tetteinek megélésére törekedtünk. Az őrangyalos játékban találékony szeretettel lehetett a másikra odafigyelni. A számháború és méta csaták is alkalmat adtak a helyes, igazságos, kisebbekért áldozatot vállaló, példamutató szeretetre. A résztvevők öt csoportban működtek együtt a tábori feladatokban, hittanos vetélkedőben, imádság írásban, misékre való készületben. A csoportfelelős nagyok segítségét hálásan köszönjük! Az időjárás nem kedvezett a Balatoni fürdőzésnek, ennek ellenére a táborozók jókedvétől volt hangos a környék. Zoli atya mindennap bemutatta a szentmise áldozatot, így az Eukarisztiában Jézussal is találkozhattunk. Az egyik napon a megtéréssel foglalkoztunk, sokan mentek el gyónni a jelenlévők közül, és engesztelődtek ki az Úrral a bűnbánat szentségében. Jó volt látni a csillogó tekintetű, megtisztult szívű gyerekeket. Különleges élmény volt az egyik gyertyafényes esti ima, amire minden csapat külön imádság írásával készült. Külön köszönjük Zoli atya lelkes részvételét a táborban!

A megszületett új kapcsolatok, barátságok reméljük, hogy nem múlnak el és Isten országának építése tovább folytatódik az elkövetkező találkozásokban. Az egyik tábori igénkkel zárjuk beszámolónkat, és áldott tanévet kívánunk minden diáknak!

„Mi, akik hittünk, megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret bennünket. Szeretet az Isten; aki a szeretetben marad, Istenben marad, és Isten őbenne.” (1 Jn 4,16).

Hankóné Hrágyel Zsuzsi, Dévai Zsuzsa, Bedőné Grébel Anita

 

HITTANTÁBOR Királyrét, 2018. július 2-4.

WP_20180704_13_43_03_Pro56-an indultunk el egy autóbusszal és két személyautóval Királyrétre a Fatornyos Fogadóba. Szálláshelyünk elfoglalása után közös játékkal és ismerkedéssel kezdtük a táborozást.

Délben megebédeltünk, majd rövid szieszta után elindultunk, hogy felfedezzük a környéket. A Bajdázó-tó partján Gabi néni Jézus és Zakeus találkozásáról beszélt és arról, hogy Jézus mennyire szeret minket. Ezután ki-ki kedve szerint focizással, vagy a játszótér játékainak kipróbálásával töltötte az időt. Vacsora után újabb játékok következtek, majd az esti ima után fürdés és a lefekvés.

Második napunkon korai ébresztő, közös ima és a reggeli után kisvasúttal indultunk Szokolyára, a Kacár tanyára. Rövid séta után felértünk a dombtetőre, ahonnan csodás kilátás tárult elénk a környék hegyeire, dombjaira, településeire. Hamarosan megismerhettük házigazdánkat, István bácsit, aki a tanya bemutatása után közös játékra hívott minket. Felesége, Emi néni ekkorra előkészítette a kenyérsütés hozzávalóit és elkezdődhetett a kenyér dagasztása, melyben a lányok örömmel vettek részt. A többiek István bácsival vályogozásba fogtak és egy maketten megtanulhatták, hogy hogyan kell kemencét készíteni. Később a nemezlabdák készítését gyakorolhattuk. Időközben a kenyerek is megkeltek, kemencébe raktuk őket, ahol 1 óra alatt ropogósra sültek. Ekkorra mindenki megéhezett, így a finom, saját készítésű kenyér felvágottal vagy lekvárral nagyon jól esett.

A tanya állatainak megismerése nagy örömet jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt, láttunk és megsimogathattunk lovakat, bárányokat és tehenet is. Megcsodálhattunk különböző építészeti remekműveket, talpasházat, kemencét, széldarálót, ezeket István bácsi saját kezűleg építette.

Fájó szívvel vettünk búcsút vendéglátóinktól és a tanya lakóitól, majd visszavonatoztunk szálláshelyünkre, ahol finom ebéddel vártak minket.

Ebéd után rövid pihenő következett, majd meghallgattuk Timi néni szavait a szeretetről és hogy milyen kapcsolatban kell lennünk Istennel és embertársainkkal. Az esti tábortüzet cserkészeink rakták. Miután a tűz lángra lobbant, elkezdődött a műsor, ahol kisebb-nagyobb csoportokban felkészülve, ki-ki verssel, tánccal, énekkel, vidám jelenettel ajándékozhatta meg a többieket. A vacsora és az esti ima után mindenki boldogan hajtotta álomra a fejét.

Utolsó napunkon az ébresztő után közös imával kezdtük meg együttlétünket. Reggeli után elindultunk a Hiúz Házba, hogy megtekintsük a Börzsöny növény és állatvilágát bemutató interaktív kiállítást. A hely szűke miatt csak két csoportban tudtuk bemenni, de a várakozás ideje alatt sem unatkoztunk, mert megnézhettük a madárlest, kereshettünk a patakban „gránátot”, ami nehéznek bizonyult, mert ezek az ásványok kb. bors nagyságúak. Ezután visszatértünk a szálláshelyünkre, ahol a gyerekek fehér pólókra textilfestékkel készítettek feliratokat, képeket emlékként saját maguk és társaik számára.

Az első napi témánkhoz kapcsolódó képen megfestettük Zakeus fügefájára a leveleket és beleírtuk nevünket. Ezt a képet a templomban a faliújságra tesszük majd ki. Ebéd után megérkezett káplánunk, Zoli atya, akinél lehetőség volt a szentgyónás elvégzésére. Ezalatt felkészültünk a szentmisére énekléssel, illetve az olvasmányok, egyetemes könyörgések gyakorlásával. Timi néni gitározott, így még bensőségesebb hangulatban kapcsolódhattunk be a szentmisébe. Zoli atya szavai felhívták figyelmünket arra, hogy Isten létezése a teremtett világból is felismerhető, melyet Isten szeretete jeleként adott nekünk. Felemelő érzés volt így együtt lenni, hiszen voltak, akik életükben most először vettek részt szentmisén.

Sajnos ez a három nap nagyon gyorsan elrepült, búcsút kellett vennünk a gyönyörű Börzsönytől és egy időre egymástól is, de reméljük, hogy a következő nyáron ismét együtt táborozhatunk!

Berényi Tímea és Szabó Jenőné Gabi

hitoktatók

 

 

Share