Hittantáborok 2019-ben

Napközis tábor 2019. június

A csengő elhallgatott a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában június 14-én, de a falakat a következő héten is nevetés, zene és énekszó töltötte meg. A korábbi évekhez hasonlóan tartalmas időtöltést kínáltunk azoknak a gyerekeknek, akiknek a felügyeletét nem tudták megoldani a szülők. A gyermekek hitéleti és erkölcsi fejlődését a reggeli közös imádsággal és mese feldolgozásával segítettük. Minden nap 2-2 fejezetet olvastunk fel, beszéltünk meg Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című könyvéből. Majd a tízóraizás után kézműves foglalkozások, népi játék és énektanulás, táncház, közös játékok (méta, számháború, stb.), kirándulások, múzeumpedagógiai foglalkozások tették emlékezetessé a nyári szünet első hetét. Létszámunk naponta változott, de átlagosan hatvanöt kicsi gyermeknek terítettek a nagyok (régi, gimnazista tanítványaink, akik nagy örömmel jönnek vissza tábori segítőnek). Kedden és szerdán belekóstoltak az iskolás létbe a leendő elsősök is. A negyedikesek boldogan segítettek a tanító néniknek: fogták az ovisok kezét, beálltak a körjátékba, amit Nusi néni vezényelt, vágták, ragasztották az alapanyagokat, hogy a piciknek könnyebben menjen az ismerkedés. Elmondható, hogy az egész hetet nagy szeretetben, sok vidámsággal éltük meg. Köszönet érte minden segítőnek!!

L.Mária


Hittantábor Balatonalmádi

„Az Úr az én pásztorom” (Zsolt 23,1)

Az általános iskolások hittantáborában, Balatonalmádiban (június 24-28.) Janó atya lelki vezetésével vettünk részt negyven diákkal. A tábort végigkísérő keretmese a többek számára is ismerős Fehérke történet volt. Minden nap volt valami szentírási rész, amit igyekeztünk elmélyíteni a szívünkben és megélni, tapasztalatot szerezni arról, hogy mire indított az ige minket. Igyekeztünk az Úrra, mint pásztorunkra figyelni és felismerni, hogy merre akar vezetni minket. Dús legelőkön és a halál árnyékának a völgyében is járva a játékos feladatokon keresztül rábíztuk életünket a Jópásztorra, Jézusra és Janó atya lelki vezetésére. Megtanultuk, hogy minden nap ki kell lépnünk a biztonságot rejtő karámból és a Jó- pásztort kell követnünk, az Ő nyájában kell maradnunk, és segítenünk kell az eltévedteknek visszatérni. Hálát pedig azért adhatunk, mert a Pásztor kifizette értünk az adósságot.

Az őrangyalhúzásban próbáltunk új lehetőségeket teremteni az ismerkedésre és a szeretetkapcsolatok mélyítésére. Rájöttünk, hogy ez sokszor nem is könnyű feladat. A nehézségek ellenére az esti csoportfeladatokra készülve, a közös imák írása által, a miséken, imákban mégis éreztük, hogy Isten országa épül közöttünk.

Volt alkalmunk együtt nevetni a strandon és jókat fürödni a Balatonban. A métacsata ismét erős érzelmi és fizikai megterhelést jelentett a résztvevőknek, de ez mind hozzátartozik a tábor élményeihez.

A résztvevők öt csoportban működtek együtt a hét folyamán. A csoportokat segítő gimnazisták sokszor mutattak példát kitartásban, áldozatvállalásban. A lelkes fiataloknak hálásan köszönjük, hogy elkötelezettek ebben a feladatban!

Janó atya mindennap bemutatta a szentmiseáldozatot, így az Eukarisztiában Jézussal is találkozhattunk. Lehetőség volt gyónni, kiengesztelődni az Úrral. Az egyik fiú azt mondta, hogy itt volt élete legjobb gyónása. Jó volt látni a csillogó tekintetű, megtisztult szívű gyerekeket. Különleges élmény volt az egyik gyertyafényes esti ima, amire minden csapat külön imádsággal készült.

Külön köszönjük Janó atya lelkes részvételét a táborban!

A megszületett új kapcsolatok, barátságok reméljük, hogy nem múlnak el és Isten országának építése tovább folytatódik az elkövetkező találkozásokban.

Hankóné Hrágyel Zsuzsi, Dévai Zsuzsa, Bedőné Grébel Anita


Hittantábor 2019.július 1-től 3-ig, Nagybörzsöny

Nagy izgalommal keltünk útra 71 általános iskolás, hittanos gyermekkel, ezen a szép nyári reggelen, idei táborhelyünkre, Nagybörzsönybe.

Miután megérkeztünk a Malomkert Panzióba, elfoglaltuk szobáinkat majd ismerkedős játékok következtek, hogy megismerjük kiscsoportunk tagjait.

Ebéd után 4 csoportra oszlottunk és elkezdődött a kézműves programunk. Pólót festettünk levendulás zsákot hímeztünk, mézeskalácsot díszítettünk, terítőt készítettünk, célba lövő játékot fabrikáltunk pohárból és lufiból, amit aztán ki is próbáltunk.

Aztán következett a várva-várt vízibomba csata. Miután mindenki felfrissült a nagy melegben és jól kifáradt, mehettünk is vacsorázni. Este lelki programmal töltődtünk, kispapunk vezetésével, melynek témája a ,,Miatyánk” volt.

A második napon kisvonattal tettük meg utunkat Kisirtásig. Tízórai után kisétáltunk a közelben lévő keresztig, ahol újabb lelki program következett, majd elindultunk vissza Nagybörzsönybe. A séta az erdőben, a természet látványa, a madarak csicsergése, a csend, mind-mind tovább erősítette istenkapcsolatunkat.

Délután megkezdtük Nagybörzsöny látnivalóinak felfedezését.

Látogatást tettünk a vízimalomban, a tájházban, a Lekvár-lakban, ahol tovább bővítettük ismereteinket.

A nagybörzsönyi Bányász templomban 5 órakor szentmisén vettünk részt, melyet Pali atya, volt káplánunk mutatott be. Gyermekeink aktívan szolgáltak a szentmisén, felolvastak, ministráltak.

Vacsora után a tábortűzi műsorunk következett, ahol kiscsoportokat alkotva ajándékoztak meg bennünket a gyerekek. Volt, aki énekkel, verssel, vidám jelenettel, tánccal szerzett örömet.

Utolsó napunkon a kiscsoportok forgó rendszerben látogatták meg a Bárókút állatsimogatót, tértek vissza a Lekvár-lakba és kóstolták meg a fagyizó finomabbnál–finomabb fagyijait.

Az ebéd után utunk a horgásztóhoz vezetett. Itt rendeztük meg a csapatok közötti nyelvi-hittanos versenyt, mely nagy izgalmat okozott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A verseny kiértékelése után díjaztuk a győzteseket, akik azonnal elfogyasztották méltó jutalmukat.

Sajnos ez a három nap nagyon gyorsan eltelt. Megérkeztek a buszok és elindultunk haza, hogy otthon mindent részletesen elmeséljünk családtagjainknak.

Azt hiszem ez a három nap mindannyiunk testi-lelki épülésére szolgált és valóban sikerült megvalósítanunk táborunk mottóját: „Szeressétek egymást; ahogy én szerettelek titeket!” (Jn,13,34)

Szabó Jenőné hitoktató

share