Ferenc pápa: A levél

2024. január 20-án délután a fiatal házas csoport szervezésében tekinthettük meg Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájából készült, 2022-ben bemutatott dokumentumfilmet a teremtésvédelemről, amely a mai társadalmunk legnagyobb problémájával foglalkozik. A Szentatya ebben a dokumentumban arra hívja fel a figyelmet, és a film is erre helyezi a hangsúlyt, hogy ne csak a tüneteket próbáljuk eltüntetni, hanem közös gondolkodásra hív.
A program házigazdája Jenei Csaba volt, a meghívott vendégek pedig Pici atya, Streitmann György és Jaczenkó Edit, akinek „Evezz a mélyre!” címmel jelent meg könyve a témában.
Ez a torokszorító, megrendítő film, amely egyszerre mutatja be az okot, a tünetet és a megoldást, megismertet minket a Laudato si’ mozgalommal és betekintést enged négy különböző országból, kultúrából és háttérből érkező ember Ferenc pápával és a mozgalom képviselőivel létrejött találkozójába, ami tulajdonképpen válasz a számukra elküldött meghívóra, levélre. A Szentatyának ez a levele ellenben üzenet minden egyes emberhez ezen a bolygón, mert mindannyiunknak kötelessége és nem szabadon választható, hanem erkölcsi feladata a teremtett világ védelme.
A fiatal házasok süteményekkel, teával és szörppel készültek, hogy a vetítés utáni szünetben megvendégelhessenek. A program második részében meghívott vendégeink kerekasztal-beszélgetésben reflektáltak a látottakra, és hozzászólásaikat a hívők kérdései követték. Példákon keresztül megtudhattuk, hogyan lehet ipari tevékenységet végezni energiatakarékosan, újrahasznosítással és a folyamatok optimalizálásával úgy, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk.
Az elhangzottak közül többek között számomra a következők voltak a legfontosabb gondolatok:
✔ nem elég klímaváltozásról beszélni, mert ez egy összetett problémahalmaz, amihez hozzátartozik a biodiverzitás csökkenése, az erőforrások kimerülése, az anyag, az energia léte, mennyisége, a hulladékkezelés;
✔ akár van emberi hozzájárulás a problémákhoz, akár nincs, mindkét esetben a legsürgetőbb feladatunk megóvni és helyreállítani az ökoszisztémát;
✔ általános kérdés: Mit tehetek én egyedül? Isten rajtunk keresztül cselekszik, mi vagyunk a keze, lába, szája, ezért mindenképpen tedd meg, amire a Szentlélek hív!
✔ fontos az Atya szeretetéből kapott világnak ajándékként való felismerése, ami lehet akár az istenkapcsolatunk tükre is;
✔ Ne a félelem mozgasson és indítson cselekedetekre, hanem a teremtett világ iránti szeretet vezessen!
✔ Vissza kell hoznunk a szentséget a világba, és ne tulajdonként, hanem ajándékként tekintsünk rá!
Hálásan köszönjük a szervezőknek ezt a kitűnő lehetőséget! Nagy volt az érdeklődés és lelkesedés, ami azt igazolja, hogy ez egy jó út lehet arra, hogy egyre többen próbáljunk tenni egyénileg és közösen is bolygónk jövőjéért.

✍️ Simon Erika
share