Szent József házas csoport lelkigyakorlata, 2023.10.13-15.

Pénteken késő délután érkeztünk Leányfalura a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házba. Aznap este a vacsora után csendes szentmisében imádkoztunk együtt, majd a földszinti ebédlőben közös játékra gyűltünk össze. Zsiráfné Zsuzsa egy meglepetéssel kedveskedett nekünk, csoportunk házaspárjaiból állított össze memóriajátékot. Köszönjük neki ezt a kedves ajándékot! Társasjátékoztunk, beszélgettünk, közben eszegettük a sok finom süteményt, rágcsálnivalót és almát, amit a közösbe tettünk.
Másnap a finom reggeli elfogyasztása után zsolozsmával kezdtük a lelki programunkat, majd meghallgattuk Páll Gabi a holland spirituális Nouwen atya „Nyújtsd kezed” c. könyve harmadik részével kapcsolatos előadását. A könyv első két részét már a péntek esti házas hittanjainkon feldolgoztuk. Az olvasottak alapján összegzésként elmondhatjuk, hogy az önmagunkkal, embertársainkkal és Istennel való kapcsolatunk feltétele, hogy elismerjük, hogy mi úton vagyunk és nem vagyunk készen.
Ezek után kiscsoportban megosztottuk egymással tapasztalatainkat, hogy mikor volt az életünkben olyan esemény vagy időszak, amikor a kapcsolatainkban a pozitív és negatív pólusok közt valamelyik irányba elmozdultunk.
Ebéd után sétát tettünk a Duna-parton. Az őszi nap melengető sugarai, a Duna nyugodt, zöldeskék vize, a kacsák, az óriási folyóparti fák színes lombja mind arról mesélt, hogy a teremtő Isten itt is körülvesz minket.
Három órától Lajos atya osztotta meg velünk a könyvbeli témával kapcsolatos gondolatait. Elmondása szerint lényeges elem, hogy komolyan vegyük az istenkapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy nem nekünk kell hősökké válni, hogy megtaláljuk a transzcendenst, mert Isten válik emberré. Nem az eget kell kémlelnünk, hanem az embert kell megértenünk. Hiszen nem önmagunkat hozzuk létre, a teremtés belülről történik.
Tudatosítanunk kell magunkban, hogy Isten tényleg mindennek az alapja, és ha azt akarom tudni, milyen az istenkapcsolatom, meg kell vizsgálnom, mi van bennem. Öröm, fájdalom, közömbösség, harag, unalom? Fontos tudnunk, hogy a saját magammal, embertársaimmal és Istennel való kapcsolatunk mindig dinamikus, és ne ijedjünk meg, ha időnként elmozdulunk az egyik pólustól a másik felé.
Beszéltünk az imáról is, ami nem lehet érdekvezérelt. Szeretetté kell válnunk. Akkor szerethetők leszünk, és az emberek másképp fognak viszonyulni hozzánk.
A tanítás után szentségimádásban, majd a szentmisében találkoztunk az élő Istennel. Közösségünk ezen az estén együtt énekelte a magyar himnuszt a Magyarország-Szerbia foci mérkőzés előtt, majd közösen izgultuk végig a játékot. Lehetőségünk nyílt sok nagyon jó beszélgetésre, nevetésre, játékra.
A vasárnap délelőtti zsolozsma után egy gyönyörű finn filmet néztünk meg „Levelek Jakab atyának” címmel, amely szorosan kapcsolódott a hétvégén feldolgozott témához, és amely nagyon mély hatást tett mindannyiunkra. A szentmisében hálát adtunk az együtt töltött időért, hogy 29 házaspár ilyen egységben és szeretetben tudott együtt lenni, majd az ebéd elfogyasztása után hazafelé vettük utunkat. Hálásan köszönjük a Jóistennek, hogy összehívott minket, Lajos atyának, hogy velünk töltötte a hétvégét, és köszönet a szervezésért, a technikai segítségért, a zenei és miseszolgálatért!
share