Gödöllői Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoport

Kedves Testvérek!
Mostantól lehetőség nyílik csoportunk munkájának pénzbeli támogatással való segítségére, banki átutalással az alábbi bankszámlaszámra:
Kedvezményezett: Római Katolikus Egyházközség
Bankszámlaszám: 12001008-01931321-00100003
Csoportunk hírei, beszámolói

Karitász Csoportunk gyűjtést szervez rászoruló nőknek

Részletek a honlapunkon ezen a linken.

Szeretnénk megköszönni a testvéreknek az adventi időszakban nyújtott segítséget a tartós élelmiszergyűjtésben és az anyagi támogatásban egyaránt.

A nagylelkű adakozásnak köszönhetően 150 gödöllői családnak tudtunk élelmiszer csomagot adni Karácsony előtt.

Szent Erzsébet napi szeretetvendégség

Szent Erzsébet nap alkalmából egyházközségünk Karitász csoportja nevében meghívtuk idős testvéreinket egy szeretetvendégségre. Délelőtt, a 10:30-as szentmisét követően tartottuk az alkalmat a közösségi házban.

Nagy örömünkre sokan lehettünk együtt, 25 idős testvérünk jött el az alkalomra. Finom házi édes és sós süteményekkel, üdítővel és frissen főzött kávéval vártuk vendégeinket, akik a kedves vendéglátásnak és a Karitász tagok kínálgatásának köszönhetően egyből otthonosan érezték magukat.

A Karitász csoport részéről pár gondolattal köszöntöttük idős testvéreinket, illetve Hidász György diakónusunk mesélt rövid történeteket, amelyekkel lelkesítette a jelenlévőket.

Lehetőségünk nyílt beszélgetni a testvérekkel, kicsit jobban megismerhettük őket. Az egyik bácsi és néni már évek óta nem tudnak eljönni a szentmisére, de erre az alkalomra id. Máthé László elhozta őket, nagy örömet szerezve nekik ezáltal.

Minden vendégünknek pici csomagot ajándékoztunk, benne pár finomsággal illetve a Szent Imre Katolikus Óvodába járó gyermekek által készített ajándékkal. Az idős nénik-bácsik nagyon hálásak voltak az ajándékért is, de leginkább az alkalomért, hogy gondoltunk rájuk.

Ismét megtapasztalhattuk, hogy közösségben, társaságban tudjuk igazán megélni és továbbadni a szeretetet, amit a Mennyei Atyától kapunk.


Karitász Csoportunk megalakulása

A Gödöllői Szentháromság Plébánia Karitász csoportja 2021 őszén alakult meg. Csoportunk küldetése elsősorban a Gödöllőn és térségében élő rászoruló embertársaink megtalálása és támogatása.

Névadó védőszentünknek Kalkuttai Szent Terézt választottuk.

Mottónk Teréz anya nyomán: „Jézust szolgálni a szegényekben”

Eddigi tevékenységünk

2021 adventjében a testvérek által hozott karácsonyi élelmiszer ajándékcsomagokat 57 családnak tudták önkénteseink átadni.

2021 decemberében önkénteseink részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat által a SPAR áruházakban szervezett tartós élelmiszer gyűjtésben. Körülbelül 80 láda élelmiszer adomány gyűlt össze Gödöllőn, melyből nemcsak gödöllői és térségi rászorulóknak tudtunk adományozni, hanem borsodi mélyszegénységben lévő családokat is tudtunk segíteni.

2022-ben csoportunk helyi szinten csatlakozott az országos „Nem luxustáska” kampányhoz. (Női táskában mindennapi higiéniás termékeket kapnak a megajándékozott nők.) Összesen 30 táska gyűlt össze, melyet a gödöllői védőnőkön, illetve intézményeken keresztül (gyermekotthon, hajléktalanszálló) adtunk át a rászoruló hölgyeknek.

2022 nagyböjtjében a Katolikus Karitász országos gyűjtése részeként templomunkban is fogadtuk a tartós élelmiszer adományokat. Több mint 520 kg élelmiszert hoztak a testvérek, melyből az Ukrajnából menekülteket és gödöllői rászoruló embertársainkat tudtuk segíteni.

Önkénteseink alkalomszerűen idősek otthonában látogatják a beteg, magányos idős embereket. Ahhoz, hogy ez a tevékenység rendszeressé tudjon válni, várjuk további önkéntesek jelentkezését, akik szívesen fordulnak idős, magányos emberek felé.

Az ukrán – orosz háború kitörésére reagálva csoportunk három területen gyűjti a felajánlásokat és szervezi a segítségnyújtást: szállás, adományok, önkéntes munka.Mivel lehet minket keresni?

Elsősorban az alábbiakban tudnak önkénteseink segítséget vállalni:

  • idősek, egyedülálló emberek látogatása és meghallgatása;
  • segítségnyújtás mindennapi feladatokban (pl. bevásárlás);
  • anyagi gondokkal küzdők mentorálása;
  • tartós élelmiszer adományozás.

Rászoruló, segítséget kérő testvéreink a plébánia irodájában adhatják le kéréseiket egy erre a célra kialakított nyomtatványon irodai nyitvatartási időben.


Kapcsolat

Ha önkéntesként segíteni szeretné csoportunk munkáját, akkor az alábbi e-mail címen tud jelentkezni: karitasz.godollo@gmail.com.


Csoportunk nevében ezúton is köszönjük minden kedves támogatónknak az adományokat, mellyel hozzájárultak a rászorulókért végzett munkánkhoz!

 

Pecze Dániel
Karitász csoportvezető