Gödöllői Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoport

Karitász Csoportunk megalakulása

A Gödöllői Szentháromság Plébánia Karitász csoportja 2021 őszén alakult meg. Csoportunk küldetése elsősorban a Gödöllőn és térségében élő rászoruló embertársaink megtalálása és támogatása.

Névadó védőszentünknek Kalkuttai Szent Terézt választottuk.

Mottónk Teréz anya nyomán: „Jézust szolgálni a szegényekben”

Eddigi tevékenységünk

2021 adventjében a testvérek által hozott karácsonyi élelmiszer ajándékcsomagokat 57 családnak tudták önkénteseink átadni.

2021 decemberében önkénteseink részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat által a SPAR áruházakban szervezett tartós élelmiszer gyűjtésben. Körülbelül 80 láda élelmiszer adomány gyűlt össze Gödöllőn, melyből nemcsak gödöllői és térségi rászorulóknak tudtunk adományozni, hanem borsodi mélyszegénységben lévő családokat is tudtunk segíteni.

2022-ben csoportunk helyi szinten csatlakozott az országos „Nem luxustáska” kampányhoz. (Női táskában mindennapi higiéniás termékeket kapnak a megajándékozott nők.) Összesen 30 táska gyűlt össze, melyet a gödöllői védőnőkön, illetve intézményeken keresztül (gyermekotthon, hajléktalanszálló) adtunk át a rászoruló hölgyeknek.

2022 nagyböjtjében a Katolikus Karitász országos gyűjtése részeként templomunkban is fogadtuk a tartós élelmiszer adományokat. Több mint 520 kg élelmiszert hoztak a testvérek, melyből az Ukrajnából menekülteket és gödöllői rászoruló embertársainkat tudtuk segíteni.

Önkénteseink alkalomszerűen idősek otthonában látogatják a beteg, magányos idős embereket. Ahhoz, hogy ez a tevékenység rendszeressé tudjon válni, várjuk további önkéntesek jelentkezését, akik szívesen fordulnak idős, magányos emberek felé.

Az ukrán – orosz háború kitörésére reagálva csoportunk három területen gyűjti a felajánlásokat és szervezi a segítségnyújtást: szállás, adományok, önkéntes munka.Mivel lehet minket keresni?

Elsősorban az alábbiakban tudnak önkénteseink segítséget vállalni:

  • idősek, egyedülálló emberek látogatása és meghallgatása;
  • segítségnyújtás mindennapi feladatokban (pl. bevásárlás);
  • anyagi gondokkal küzdők mentorálása;
  • tartós élelmiszer adományozás.

Rászoruló, segítséget kérő testvéreink a plébánia irodájában adhatják le kéréseiket egy erre a célra kialakított nyomtatványon irodai nyitvatartási időben.


Kapcsolat

Ha önkéntesként segíteni szeretné csoportunk munkáját, akkor az alábbi e-mail címen tud jelentkezni: karitasz.godollo@gmail.com.


Csoportunk nevében ezúton is köszönjük minden kedves támogatónknak az adományokat, mellyel hozzájárultak a rászorulókért végzett munkánkhoz!

 

Pecze Dániel
Karitász csoportvezető