A házas csoport lelkigyakorlata 2023. 01. 20-22.

A január 21-i hétvégén házas közösségünk Pici atya vezetésével lelkigyakorlaton vett részt Leányfalun, a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A hétvége alatt Pici atya gondolatébresztő előadásai mentén három nagyobb témát dolgoztunk fel; először egyénileg, majd házastársi megosztással.

A hétvége első témája „A jóllét 5 forrása” volt. A téma alapgondolata, hogy mindannyian a boldogságra törekszünk és azért mindent megteszünk, mégsem feltétlen érezzük magunkat boldognak. Mi kell ahhoz, hogy valóban jól legyünk? A témához kapcsolódó előadásban Pici atya a pozitív érzések, érzelmek átélése és tudatosítása (1), az elmélyültség (2), az értelmes élet (3), az eredményes, gyümölcsöző élet (4) és a másokért való élet (5) fontosságát emelte ki, mintegy útjelzőkként a földi boldogság felé vezető úton.

A jóllét kérdéseinek átelmélkedését követően „A házasságunk keresztjei” témájával folytatódott lelkigyakorlatunk. A keresztény ember élete egyértelműen kereszthordozás. A keresztek erőt adnak, erősítenek minket, a kereszthordozás juttat be az örök életbe. Azonban nem minden keresztet Istentől kapunk, vannak olyanok is, amiket mi veszünk a nyakunkba és feleslegesen hordozunk. Csak az Isten akarata szerinti keresztek erősítenek bennünket, a magunk ácsolta kereszteket (pl. neheztelés érzése) le kell raknunk.

Lelki hétvégénk utolsó témablokkja „A házasság célja Isten tervében” címmel foglalható össze. A házasság kiemelt helyet foglal el Isten tervében: Istent képviseli a világban, azáltal, hogy a férfi és a nő szeretetközössége a Szentháromság földi leképeződése. „A házasság olyan, mint egy tükör, Istent kell látni benne.” Nem szabad elfelejtenünk viszont, hogy a gonosznak is van elképzelése a házasságról. A nehézségek idején az Istenbe vetett bizalom és a másik iránti szeretet az, ami megtart, vagyis az Isten és az egymás iránti elköteleződés az, ami átsegít a bajokon és biztos alapot ad az újrakezdéshez.

A lelkigyakorlat ideje alatt a Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában szentmisén és szentségimádáson is részt vettünk; lehetőségünk volt, hogy keresztjeinket letegyük az Úr elé.

A lelki programokat esténként jó hangulatú, kötetlen közösségi együttlét zárta, mely a közösséghez tartozás fontosságát és jó érzését erősítette meg bennünk.

Az együtt töltött hétvége mindannyiunk számára alkalmat adott a lelki elmélyülésre. A lelki programok, az elcsendesedés segítettek, hogy egy kicsit megálljon az idő és befelé, a bennünk lakó Isten hangjára figyeljünk.

Hálásan köszönjük!

🖊: Nagy Anita
📸: Péter Attila
share