Roráte

Az idén csak három hét az adventi időszak. December 4-én hajnalban érkeztünk az első hajnali misére. A templomba belépve az asztalon elhelyezett kosárban Ferenc pápától olvashatunk minden nap egy-egy gondolatot, amin aztán a nap folyamán elmélkedhetünk.
Az oltár előtt tizennégy mécses ég, a padsorok végére szintén égő mécseseket helyeztek, és a legalsó sor üvegablakot is gyertyák világítják meg. Gyönyörű így a templom, meghitt, bensőséges hangulat fogad. Jézus a fény, mely földi utunkat bevilágítja. Ezt szimbolizálják a reggeli órákban meggyújtott fények. Jézus vár minket, és mi jövünk szép számmal. Nagy öröm látni a sok ministráns fiút és lányt, a padsorokat megtöltő híveket, a kisebb-nagyobb gyermekekkel érkező családokat, és a sok régi arcot, akikkel, ha máskor nem is, ilyenkor mindig újra találkozunk. A szentmiséken nemcsak Pici atya, hanem diakónusaink prédikációit is hallhatjuk. Miután szívünket felemeltük az élő Istenhez, és lelkünk megkapta az előttünk álló napra való táplálékát, a közösségi helyiségben finom reggelivel várnak minket a szorgos kezű testvérek, akik többféle lekváros, mézes, nutellás és májkrémes kenyérrel vendégelnek meg, amire sokszor még egy kis friss zöldség is jut, és egyszer-egyszer kalács vagy kuglóf is kerül az asztalra. A környezetvédelemre is gondolva magunkkal hozott bögréinkbe teát, kávét és kakaót is tölthetünk. Miután poharainkat elmostuk, felakaszthatjuk a teremben elhelyezett tartóra, hogy ne kelljen másnap is magunkkal hoznunk. Reggeli közben lehetőségünk van személyes beszélgetésekre is, mielőtt munkába indulnánk, a gyerekeket pedig a folyosón csocsó várja, mielőtt iskolába sietnének. Persze gondoskodunk a takarításról is, hogy másnap ismét tisztaság és rend fogadjon. A gyerekek piros szívekre gyűjtik a csillagos matricákat, amelyek aztán egyházközségünk közös karácsonyfáját fogják díszíteni, és hagyomány szerint egy befőttes üvegbe kerül az a liszt, amelyből majd mézeskalácsunk készül, amivel a karácsonyi éjféli misén kínálhatjuk meg a templomba érkező hívőket.
Bár nem könnyű hajnalban kelni, roráte misék nélkül szegényebb lenne az adventi készületünk. Hálásan köszönjük Istennek, hogy Ő minden reggel ott van, hogy találkozhassunk Vele és így indíthassuk a napot!
✍Simon Erika
share