Krisztus velünk jön az otthonainkba

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. március 17-én közleményt adott ki, hogy a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve, a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetelni fog. De mindezek mellett kéri a paptestvéreket, hogy továbbra is tartsanak templomainkban vagy megfelelő kápolnában szentmiséket (missa sine populo), tanúságot téve arról, hogy az Eucharisztia az Egyház életének középpontja, és így a népért végzett miseszándékok  sem maradjanak el.

Ezzel egy időben kiderült, hogy a médiában kétszer annyi szentmise lesz mostantól, ami nyilván azért is fontos, hogy reggeli, napközbeni vagy esti időpontot választva mindenki bekapcsolódhasson a szentmise áldozatba. Mégis, valami nem hagyott nyugton, még ugyanazon a napon, amikor a közlemény megjelent, felhívtam Janó atyát és a ShoeShine vezető koordinátorát, hogy jó lenne a Szentháromság-templomból is közvetíteni misét vasárnaponként, amíg vissza nem áll az élet a normális kerékvágásba. Nagy öröm és hála volt a szívemben, hogy azonnal támogatták az ötletet, és már az első vasárnapi szentmisét Janó atya élő közvetítéssel tudta celebrálni.

Ahogy egyszer olvastam Edinburgh érsekétől, hogy „Krisztus az élet, a szentmise a biztosítókötelünk”, de a fizikai találkozás és maga a plébánia segít mindenkinek a közösség megélésében, a napi nehézségek leküzdésében. Ezért fontos számunkra, hogy Janó atya és Zsolt atya a digitális világ előnyeit kihasználva „interfész” tud lenni az egyházközség hívei és az élő Isten között. Így a hívek találkozni tudnak egymással, még ha csak a „virtuális” térben is, de együtt ünnepelhetik az eucharisztiát, és közösen ajánlhatják fel az Úrnak a nehézségeket vagy akár az örömöket is, miközben személyes prédikációt hallunk felváltva a saját egyházközségünk plébánosától és helyettes plébánosától!

Felelősek vagyunk egymásért, a közösségért, ezért mindenkit nagy szeretettel hívunk vasárnap délelőttönként 10:30 órakor az internet elé, hogy együtt vegyünk részt a szentmisén addig, amíg az egyházmegye nem oldja fel a szünetet.

A mihamarabbi találkozás reményében fogadjuk meg Jeremiás próféta tanácsát, amit a babiloni fogság idején mondott: „ne féljünk, mert Isten velünk jön, megszabadít és megment minket”.

A következő oldalakon lehet bekapcsolódni az élő közvetítésbe:

  1. Csaba
share